Wat is lamineren?

Wanneer je papier of karton omhult met een beschermende plastic laag, dan noem je dit lamineren. Een gelamineerde product kan voor langere tijd worden bewaard. Na de behandeling hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.

Warm of koud lamineren

Er zijn verschillende manieren van lamineren, namelijk warm en koud lamineren. Warm lamineren zorgt ervoor dat de lamineerhoes om een document heen wordt ‘gesmolten’. Lijmbelletjes die op elkaar worden geperst, zodat de zijden van de lamineerhoes aan elkaar geplakt worden, noem je koud lamineren.

Een aanvullend verschil tussen warm en koud lamineren is het lamineer materiaal. Warm lamineren gebeurt met PET-folie. PET-folie is goedkoop en er zijn veel verschillende varianten te kiezen. Zo is voor elk type document een passende folie beschikbaar. Plastificeren met PET-folie is alleen geschikt voor binnengebruik, omdat het materiaal UV-licht doorlaat. Hierdoor kunnen de kleuren van het drukwerk na verloop van tijd vervagen.

Karton dat buiten wordt gebruikt kan het beste met PVC-folie worden gelamineerd. PVC-folie wordt gebruikt bij het koud lamineren. Dit materiaal is wel duurder dan PET-folie en heeft een licht grijsblauwe kleur. Daarmee is PVC-folie minder transparant en contrastrijk dan PET-folie.
Vincent
Door

Vincent

op 09 Dec 2021

Ik denk dat het vooral belangrijk is om karton te lamineren wanneer je het nodig hebt voor materialen die beter beschermd moeten worden. Ook kan je met het lamineren je producten onderscheiden. Ik ga in ieder geval meer informatie opzoeken over de effectiviteit van lamineren.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 20 Aug 2021

Bedankt voor het delen van de uitleg over lamineren. Goed om te weten dat er verschillende opties zijn die voor zowel binnen- al buiten gebruikt kunnen worden. Ik gebruik ook graag folies om mijn materialen te beschermen.

Reactie plaatsen